Fighten

Fick läst en ny intressant sak idag. Om de sju utvecklingssprången en bäbis gör under sitt första levnadsår.

Hej vad det stämmer på den här lilla donnan!

Vi har sedan vaccinationssprutan i förra veckan, haft en fight varje gång hon ska sova! Det ska skrikas, gråtas, spänna sig som en fiolsträng, viftas och sparkas in i det sista. När hon sedan lugnar ner sig så somnar hon på två röda!

12 veckor – Nyanser
Liksom tidigare kan du märka att ditt barn blir skrikigare, klängigare, sover och äter sämre och kanske är tystare än förut.

Vid 12 veckor kliver så barnet in i nyansernas värld. Barnet lär sig både att uppfatta nyanser och att utföra dem själv. Hon kan tex höra skillnad i tonläget i en röst, eller uppfatta hur ljuset ändras i ett rum när solen går i moln. Du märker att barnets rörelser blir mjukare när hon sträcker sig efter något och när hon vrider på huvudet och följer en sak med ögonen.

-rör huvud och ögon smidigt när hon följer något med blicken
-drar sig upp till sittande om hon håller dig i handen
-använder bägge fötterna för att skjuta ifrån när hon sitter i babysitter eller ligger på en filt
-greppar om saker med båda händerna
-stoppar allting i munnen
-studerar och leker med händerna
-upptäcker att hon kan tjuta och gurgla och byter mellan olika toner
-blåser salivbubblor
-uttrycker tydligt att hon blir uttråkad av att göra samma saker eller titta på samma leksak för länge

Källa.

Ni med barn i samma ålder, stämmer det? 

Annonser

4 Comments

Lägg till →

  1. Håller helt med! Olivia ändrade sig också helt efter sprutan. Dock fungerar läggningen fortfarande som en klocka. Bad kl 20.00, matning och läggning kl 20.30. Har hänt en gång på hela tiden att hon vaknat efter en halvtimma och då bestämde jag och Jimmy att hon skulle få skrika och efter en kvart tystnade hon och somnade om, sen har vi inte haft den fighten mer. Nätterna däremot är enormt varierande! Vissa nätter vaknar hon varje timma efter kl två och vill ha napp, andra sover hon som förut i ett sträck mellan matningarna. Motoriken är under extrem utveckling, kan vända sig och sitta stadigt med lite stöd. Hon har även börjat reagera på främmande människor med gallskrik om de kommer för nära och kanske tom. tar i henne. Alltid när vi är i butiker ska någon tant fram och hälsa och tittar ner i vagnen och det slutar alltid samma, gallskrik och sen får vi höra massa ursäkter från den förskräckta tanten. Kanske är holländskan som skrämmer :) Så visst är det en helt annan bebis efter tremånaders dagen! Sen finns ju fördelarna med att hon orkar vara vaken mer på dagarna och då är nöjd och glad, skriker MYCKET mindre nu, kan leka mer själv osv. Om sju dagar är hon fyra månader och det ska vi fira med en kokad och mosad morot! Man inser att ännu en spännande fas med riktig mat är i antågande.

  2. Visst är det intressant! På Alicia stämmer fem veckorsfasen precis med hur hon varit de senaste dagarna. Så skönt att veta att det finns en anledning till att ens bebis plötsligt verkar lite missnöjd, och att det bara håller i sig någon vecka åt gången :)

  3. Samtliga har stämt in på Vincent och gör det fortfarande!

  4. Japp, det stämmer precis in på Alice – de tidigare utvecklingssprången har också stämt väldigt bra! Nu märker jag speciellt att hon tycker om att testa rösten, hon gurglar och pratar och tjuter om vartannat. Och att blåsa salivbubblor är tydligen det roligaste som finns :)

    Har samma problem med nattningen också – hon blir jättetrött men kämpar in i det sista för att inte somna, vrålar och spänner sig…och till sist slocknar hon helt. Kul att veta att man inte är ensam haha :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: